Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Blog άρθρα μελών
Blog άρθρα μελών
Ντοματοπελτές σπιτικός Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 04/07/11

Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί του η εποχή της ντομάτας. Καρπός νόστιμος, μυρωδάτος, πολύτιμος και απαραίτητος στα περισσότερα φαγητά και σαλάτες .

Τον κόβεις από το φυτό και μοσχομυρίσουν τα χέρια σου, τον δαγκώνεις και  πλημμυρίσει το στόμα σου από τη γλυκόξινη σάρκα του.

Οι παιδικές μου αναμνήσεις ζωντανεύουν καθώς γράφω αυτό το άρθρο. Τα καλοκαιρινά απογεύματα κάτω από τη γέρικη μουριά, ή γιαγιά με τα εγγόνια γύρω από το σοφρά  είχαμε στήσει μια μικρή βιοτεχνία ντοματοπολτού.

Πλέναμε τις ντομάτες, τις κόβαμε, τις αλέθαμε και βάζαμε τον πολτό στον ήλιο.
Το παίρναμε για παιχνίδι δημιουργικό και μας άρεσε να τσαλαβουτάμε και να πασαλειβόμαστε με τα ζουμιά της ντομάτας.
Ο παππούς μου είχε μποστάνι με όλα τα λαχανικά και ζαρζαβατικά.
Τα απογεύματα γύριζε καβάλα στο γαϊδουράκι, είχε την τραγιάσκα κατεβασμένη μέχρι τη μύτη να μην τον βαράει ο ήλιος και πιπιλούσε τη σβησμένη γόπα στα χείλια του.
Εμείς, τα πιτσιρίκια τον περιμέναμε και όταν τον βλέπαμε από μακριά τρέχαμε να τον υποδεχτούμε. Άλλος κρατούσε τα γκέμια του ζώου, άλλος τον βοηθούσε να ξεπεζέψει και άλλος ανασήκωνε το φόρτωμα να μην ξεσαμαρώσει για να ξεφορτώσουμε.
Έφερνε ένα-δυο κοφίνια ντομάτες κόκκινες και παραγινωμένες  απ’ αυτές που δεν πουλιούνται για να τις κάνουμε πελτέ.
Η γιαγιά μου είχε ένα μπακαλικάκι και πουλούσε τον πελτέ όλο το χρόνο, μια κουταλιά ένα πενηνταράκι, δυο κουταλιές ένα φράγκο. Το καλύτερο κολατσιό μας ήταν μια φέτα ζυμωτό ψωμί με λάδι και από πάνω απλωμένος ο νόστιμος και τριανταφυλλένιος πελτές της γιαγιάς.

Αλλά τα χρόνια πέρασαν, οι γέροι φύγανε, τα ξαδέρφια σκορπήσαμε και χαθήκαμε μαζί με όλες τις παραδόσεις και τα έθιμα που μας ένωναν.

Τώρα όλα ξεχαστήκανε και βολευόμαστε με τα ετοιματζίδικα, τις κονσέρβες, τα tetrapak και τις πραλίνες.

Εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω ό,τι θυμάμαι από τον τρόπο παρασκευής του ντοματοπελτέ όπως τον φτιάχναμε με τη γιαγιά μου, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια, και ελπίζω μερικοί από εσάς να μπείτε στον κόπο να τον φτιάξετε και να τον μεταδώσετε στις επόμενες γενιές.

abcd0003_425

Όταν έχουμε όρεξη και μεράκι όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει αυλή ή κήπος είναι καλύτερα, αλλά και στο διαμέρισμα και στο μπαλκόνι μπορούμε να φτιάξουμε 2-3 βάζα ντοματοπελτέ.

Σχόλια (13) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (20) | Εμφανίσεις: 35266
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 05/07/11 )
Διαβάστε περισσότερα...
Ξύδι σπιτικό (παρασκευή) Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Τετάρτη, 27/04/11

chipoltlevinegar

Μερικά κρασιά χαλάνε (ξιδιάζουν) από μόνα τους, ειδικά αν δεν έχουν καλή αποστείρωση, αν πάρει αέρα το βαρέλι, αν είναι χαμηλόβαθμα, αλλά και με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

Πολλές φορές μας φιλεύουν κρασί που δεν μας αρέσει ή δεν είναι του γούστου μας, με αποτέλεσμα να το παρατήσουμε και να το ξεχάσουμε στο ντουλάπι ή στην αποθήκη.

Όλα τα κρασιά, άσπρα, μαύρα, κόκκινα, θολά, ξινά, δεν είναι για πέταμα, εξάλλου η φυσιολογική κατάληξη κάθε κρασιού είναι να γίνει ξύδι. Αυτό γίνεται με τρείς παράγοντες, τον αέρα, την θερμοκρασία και τη μαγιά (μάνα) του ξυδιού.

Επίσης με τα σταφύλια μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο ξύδι.

Πολλές φορές μας φιλεύουν σταφύλια που δεν προλαβαίνουμε να τα φάμε και μπαγιατεύουν, ή άλλοι έχουμε στις αυλές μας κρεβατίνα με σταφύλια που περισσεύουν. Ούτε αυτά είναι για πέταμα.

Όλα τα σταφύλια, και ας μην είναι καλής ποιότητος, κάνουν για ξύδι:

  • Ποτέ δεν πλένουμε τα σταφύλια πριν τα πατήσουμε, στον φλοιό τους υπάρχουν μύκητες που προκαλούν το βρασμό.
  • Τα ζουλάμε σε μια λεκάνη με τα χέρια ή αν είναι πολλά τα πατάμε με τα πόδια.
  • Τα λιώνουμε ίσα-ίσα να σπάσουν οι ρόγες και τα βάζουμε σε ένα δοχείο να βράσουν ξεσκέπαστα.
  • Με το βρασμό μετατρέπεται το σάκχαρο σε οινόπνευμα.
  • Τα αφήνουμε ένα μήνα ή και παραπάνω να ολοκληρωθεί ο βρασμός και μετά τα σουρώνουμε, πετάμε τα στράφυλα και με το χυμό κάνουμε ξύδι.

Να ξέρετε ότι τα σταφύλια έχουν 80% ως 90%  χυμό.

Σχόλια (3) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 54757
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 29/04/11 )
Διαβάστε περισσότερα...
Πασχαλιάτικο ντεκόρ απο τα αυγά των συνταγών Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τρίτη, 19/04/11
Μια ιδεα απο την: Easter Martha's "Eggcellent"
Επεξεργασία και απόδοση: Αρετή Πιστιόλα (pastaflora)

Μια γιρλάντα ή στεφάνι από πασχαλιατικα (τσόφλια) αυγά !!

Σίγουρα αυτές τις μέρες θα κάνουμε πολλά γλυκά και κουλούρια και τσουρέκια….
Σίγουρα θα μεταχειριστούμε πολλά αυγά…
Σίγουρα όλοι θα κάνουμε ή θα αγοράσουμε κάποια διακοσμητικά…για να στολίσουμε το σπίτι…

Εμείς θα αξιοποιήσουμε τα τσόφλια των αυγών με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτε να μην πάει χαμένο και η δουλειά μας να γίνει στα γλυκά, και να… αξιοποιηθούν και τα …τσόφλια…των αυγών που αδειάσαμε..!!

.jpg_01
φωτό:Easter Martha's "Eggcellent"

Σχόλια (3) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 10804
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 19/04/11 )
Διαβάστε περισσότερα...
Διακόσμηση αυγών με … χαρτοπετσέτες! Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τρίτη, 19/04/11
.jpg
Χρειαζόμαστε :
  • χαρτοπετσέτες με ανοιξιάτικα η πασχαλινά μικρά σχεδιάκια.
  • Αυγά λευκά
  • 1 πινέλο μαλακό πλατύ και φαρδυ
  • Λίγη ξυλόκολα κρυσταλιζέ, και….
  • ... ΑΡΚΕΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΕΦΙ !!!

 

Η μέθοδος αυτή λέγεται decoupage και έχει πάρα πολλές εφαρμογές

Σχόλια (3) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 22780
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 01/02/14 )
Διαβάστε περισσότερα...
Χόρτα: μια πολύτιμη τροφή Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Διατροφή
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 03/03/11

Γράφει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.sc. (Hons)
για το mednutrition.gr

0145_420Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, σπανάκι, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος είναι μακρύς αν προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τα χόρτα της ελληνικής γης. Τα χόρτα είναι πραγματικά μία από τις πολυτιμότερες τροφές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, γεγονός το οποίο αμελούν πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι.

 

Θρεπτικά απο την αρχαιότητα

Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονομάζονται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό. Οι πρώτες αναφορές των θρεπτικών ιδιοτήτων που έχουν τα χόρτα καταγράφηκαν από την αρχαιότητα και φυσικά, επιβεβαιώνονται ακόμη και σήμερα. Για τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Κινέζους και τους Άραβες, τα χόρτα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες είτε μαγειρεμένα σε διάφορα φαγητά, είτε ως αφεψήματα.

 

Ποικιλία σε γεύσεις και βιταμίνες

Συγκεκριμένα, τα ραδίκια είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα άγρια χόρτα της Μεσογείου. Τρώγονται κυρίως βραστά, αλλά και ωμά σε σαλάτες και θεωρούνται ένα άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και ο ζωμός του αποτελεί ένα τονωτικό αφέψημα για τον οργανισμό, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Ο Ησίοδος είχε πει: “Να φας τσουκνίδα για να προστατευτείς από όλες τις ασθένειες του έτους”. Αιώνες αργότερα, αποδείχτηκε ότι τα λόγια αυτά δεν έκρυβαν καμία υπερβολή. Πράγματι, το μικρό αυτό φυτό είναι αρκετά πολύτιμο, πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Η αφθονία του σε καροτίνη Β θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σχόλια (2) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 13539
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 26/03/11 )
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 36 - 40 από 181